
امنیت فضای فیزیکی مراکز آموزشی یکی از مهمترین موارد محسوب میشود، چرا که کودکان و نوجوانان پرجنبوجوش ما ساعات زیادی را با همبازیهای خود در این محیطها مشغول بازی و دویدن هستند. همه ما هم در دوران مدرسه سراغ داریم که هراز چندگاهی یکی از دانشآموزان بدلیل بازی و یا فعالیت ورزشی در حیاط مدرسه دچار آسیب میشد و باید با کمک از بیمه دانشآموزان به امور درمان خود میپرداخت و مدتی هم از چرخه طبیعی تحصیل دور میماند.
امروزه محصولاتی همچون چمن مصنوعی مهدکودک شرایط را عوض کردهاند. درگذشته تنها کفپوش مورد استفاده در فضای بیرونی و آزاد، بتون و آسفالت بود و سازندهها راهی جز استفاده از این محصولات نداشتند، اما از دهه ۱۹۶۰ میلادی اولین حیاط مدرسه در رودآیلند آمریکا با چمن مصنوعی پوشیده شد تا این محصول هم به جمع کفپوشهای کف حیاط مدرسه و مراکز آموزشی اضافه شود. از آن پس شاهد بهکارگیری روزافزون چمن مصنوعی مهدکودک در مدارس و مراکز آموزشی آمریکا، کانادا و سایر کشورهای دنیا بودیم. از طرفی هرچه مصرف چمن مصنوعی در حیاط مدارس و سایر مراکز آموزشی بیشتر میشد، تکنولوژی ساخت آن نیز افزایش پیدا میکرد. نسل جدید چمن مصنوعی مهدکودک امروز بدون پرشونده و با نخهای ضد سایش و بهداشتی بیشتر در مراکز آموزشی استفاده میشوند.
چرا چمن مصنوعی با سیلیس و گرانول برای مراکز آموزشی مناسب نیست؟
چمن مصنوعی به دو بخش اصلی تقسیم میشود. چمن مصنوعی ورزشی با پایل (ارتفاع نخ) بالاتر از ۴۵ میلیمتر و تکبافت که نیاز به پرشوند دارند و چمن مصنوعی لنداسکیپ (چمن مصنوعی تزئینی) با اندازه نخ ۱۰ تا ۵۰ میلیمتر، دو بافت و بدون نیاز به پرشونده که بیشتر برای زیباسازی، محوطهسازی و زمین بازی مدارس و اماکن آموزشی، زمین بازی ویلاها و یا محوطه باشگاههای بدنسازی و کراسفیت مورد استفاده قرار میگیرد.
چمن مصنوعی ورزشی که نیاز به پرشونده (سیلیس و گرانول) دارند بیشتر برای زمینهای بزرگ فوتبال بزرگسالان و راگبی استفاده میشود، اما با توجه به اینکه گرانولهای موجود در این زمینها از مواد لاستیکی و پلاستیکی بازیافتی تهیه میشوند، بنابراین برای گروه سنی نوجوانان و جوانان به هیچ وجه توصیه نمیشود، چرا که این پلاستیکهای بازیافتی خود عامل انتقال بسیاری از میکروبها هستند. در بسیاری از کشورها گرانولهای EPDM به صورت بهداشتی تولید و برای زمینهای چمن مصنوعی ورزشی مورد استفاده قرار میگیرند، اما متاسفانه این گرانولها در ایران موجود نیست و اکثرا از مواد غیربهداشتی استفاده میشود.
چه نوع چمن مصنوعی برای مدارس و مهدکودکها استفاده کنیم؟
در انتخاب چمن مصنوعی برای مدارس و مهدکودکها باید چند نکته را مد نظر قرار داد که در ادامه آمده است:
- برای زمین بازی چندان نیاز به استفاده از چمن مصنوعی با نخ بلند نیست، اما باید تراکم خوبی داشته باشد.
- اصولا برای زمین بازی مدارس باید از چمنهای مصنوعی بین ۲۰ تا ۳۵ میلیمتری استفاده کرد.
- استفاده از چمن مصنوعی مخصوص زمین فوتبال که نیاز به سیلیس و گرانول دارد به هیچ وجه برای مدارس و مهدکودکها توصیه نمیشود.
- چمن مصنوعی با نخ V شکل و C شکل بیشتر توصیه میشود.
- میزان پلی اتیلن و پلی پروپیلن استفاده شده در تولید نخ چمن کم نباشد، چرا که در غیر این صورت نخها زیر تابش نور خورشید دچار خوردگی و رنگ پریدگی میشوند و از بین میروند.
- گارانتی چمن مصنوعی مطمئن باشد
آیا چمن مصنوعی مهدکودک برای کودکان و نوجوانان بهداشتی است؟
اگر برای محیطهایی که کودکان و نوجوانان با آن در ارتباط هستند چمن مصنوعی مناسبی انتخاب نشود، احتمال بروز آسیب و به وجود آمدن حساسیتها زیاد است. برای اطلاع بیشتر از این موضوع بخش استاندارد و بهداشت وبسایت سوناراستار را مطالعه کنید.