«وقتی آب نیست، داشتن چمن طبیعی هم ضروری نیست. نمیتوانیم به مردم بگوییم آب نداریم، اما در شهر فضای سبز خوبی داشته باشیم.» این بخشی از سخنان معاون وزیر نیرو است که از بحران آب در کشور سخن میگوید. حالا شما بگویید وقتی آب نیست چه باید بکنیم؟ چه جایگزینی برای چمن طبیعی وجود دارد؟ این مطلب را تا انتها بخوانید تا با بهترین جایگزین چمن طبیعی آشنا شوید.
بنابر اعلام وزارت نیرو، سالانه ۱۲۲ میلیون متر مکعب آب برای آبیاری فضاهای سبز شهری مصرف میشود، که برآورد شده قریب به 70 درصد این میزان برای نگهداری چمنهای طبیعی مصرف میشود. بدین ترتیب استفاده از چمن مصنوعی برای ذخیره حدود 100 میلیون متر مکعب آب در سال برای شهرهایی که بسیاری از آنها در آستانه بی آبی هستند بسیار ضروری است.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته هر متر مربع چمن طبیعی حدود 1800 لیتر آب در سال برای حیات نیاز دارد. این در شرایطی است که منطقهای که چمن در آن کاشته شده دارای آب و هوای خشک نباشد و برای آبیاری بیش از حد نیاز از آب استفاده نکنیم. با همین حساب و کتاب ساده میتوان دریافت که استفاده از چمن مصنوعی در مکانهایی که نیاز ضروری به کاشت چمن طبیعی وجود ندارد تا چه میزان میتواند راهگشای کم به حل معضل کم آبی شود.
اکنون بیش از دو سال است که شورای عالی آب در مصوبهای شهرداریها را مکلف کرده تا در آبیاری فضاهای سبز شهری از آب شرب استفاده نکنند، اما گویا همچنان هیچ نظارت دقیقی بر این موضوع نیست و بتازگی وزارت نیرو قول داده تا با جدیت بیشتری این مسئله را پیگیری کند.
آیا تنها چمن طبیعی برای فضای سبز شهری مناسب است؟
اگرچه ما در شهرهای محل زندگی به فضای سبز نیازمندیم، اما با توجه به اینکه چمن طبیعی بسیار به آب نیاز دارد، در فضاهای متعددی میتوان از چمن مصنوعی به جای آن استفاده کرد. عباس سروش معاون آب و آبفای وزارت نیرو در این رابطه می گوید: «اصطلاحی وجود دارد با عنوان چمن قهوهای، چراکه در زمان کم آبی چمن باید بسوزد. نمیتوان به مردم گفت آب نداریم ولی فضای سبز خوبی در شهر وجود دارد. اگر در 122 میلیون متر مکعب آبی که برای استفاده فضاهای سبز شهری مصرف می شود، صرفه جویی کنیم، کمک زیادی به تامین آب شرب شهرها انجام داده ایم.»
نکته بسیار حایز اهمیت در این موضع این است که امروز نسل جدید انواع چمن مصنوعی به گونهای طراحی و تولید شده که شباهت بسیار زیادی به چمنهای طبیعی داشته و بعضا از بسیاری از چمنهای طبیعی زیباتر هم هستند. البته استفاده از چمن مصنوعی بجای چمن طبیعی محاسن دیگری هم دارد که در ادامه بدان اشاره خواهیم کرد.
- کاهش مصرف آب
- کاهش هزینه های نگهداری
- کاهش استفاده از سموم و کودهای طبیعی و شیمیایی
- استفاده وسبزی در چهار فصل
- ایجاد نرمی و لطافت و امکان استفاده در آب و هوای مختلف
- امکان بازی کودکان و بزرگسالان در تمامی فصول در آن
علاقه مندان به کسب اطلاع بیشتر از ویدئوهای منتشر شده در کانال آپارات رسمی شرکت ایرانیان سونار، میتوانند با مراجعه به لینک زیر از دنبال کنندگان این کانال شوند:
https://www.aparat.com/iraniansonar