نحوه نصب چمن مصنوعی
امروزه چمن مصنوعی در انواع گوناگون رولی، تایلی، نواری و موکتی عرضه می شود. این محصولات در ابعاد و اندازه های گوناگون در بازار موجودند. رنگ های متنوع آن با طرح های گوناگون زیبایی خاصی در اطراف و پیرامون ما بوجود می آورد. بعد از انتخاب چمن مصنوعی بر اساس فضای مورد نظر مهمترین کار نصب و راه اندازی چمن است. با توجه به انواع چمن مصنوعی ورزشی و تزئینی که هر کدام برای فضای خاص به کار می روند و کارایی خود را دارند، مراحل نصب آنها نیز متفاوت است. نصب اصولی چمن در طول عمر آن بسیار مهم است و باعث ماندگاری بیشتر کار و استفاده از آن برای سالیان سال می شود.
مراحل نصب چمن مصنوعی
چمن مصنوعی در فضاهایی با ابعاد کوچک، بالکن، تراس، حیاط خلوت و فضاهایی که سطح سختی دارند نیاز به زیرسازی و چسب کاری ندارند. بهتر است چمن را مثل موکت روی سطح صاف پهن کنید که در صورت نیاز بتوانید براحتی آن را جمع کنید.
نصب چمن فقط بر روی سطوح افقی نیست امکان نصب بر روی سطوح عمودی نیز موجود است. چمن مصنوعی گرین وال قابلیت نصب بر روی دیوارهای آجری و سنگی را دارد و فقط روی دیوارهای گچی وگلی امکان پذیر نیست. برای نصب چمن مصنوعی دیواری کافی است بعد از برش زدن چمن در اندازه مورد نظر با استفاده از چسب کار را محکم کرد.
به طور کلی مراحل نصب چمن مصنوعی به صورت زیر است:
زیرسازی چمن مصنوعی
زیرسازی چمن مصنوعی به سطح کاری که چمن قرار است اجرا شود بستگی دارد. در سطوح سخت مانند بتن، سرامیک، سنگ که سطوحی محکم هستند نیاز به زیر سازی نیست فقط کافی است سطح تمیز و فاقد هر گونه آلودگی باشد. اما در سطوحی که شامل خاک و گیاه است باید زیر سازی انجام شود. در واقع داشتن سطح صاف و یک دست ضروری است. در این سطوح بعد از یک سطح کردن خاک با ریختن سنگ ریزه، ماسه و شن بر روی سطح و کوبیدن آن فضایی یکدست را ایجاد کرده و برای محکم تر کردن کار با استفاده از لایه ژئوتکسایل سطحی صاف و یکدست آماده برای نصب چمن ایجاد می کنیم. لایه ژئوتکستایل در واقع صفحات نفوذ پذیری هستند که از جنس الیاف پلی استر یا پلی پروپیلن هستند. مهمترین کاربرد ژئوتکستایل در زمین های ورزشی و فضای باز است که باعث انعطاف پذیری بالا، کمک به نصب راحت، دفع آب و جلوگیری از رشد گیاهان می شود. ژئوتکستایل از الیاف و لایه های زیرین چمن مصنوعی محافظت می کند و باعث طول عمر بیشتر محصول می شود.
برشکاری چمن مصنوعی
بعد از زیر سازی لازم نیاز به برش زدن چمن مصنوعی است. با توجه به نوع چمنی که انتخاب کرده ایم و ابعاد مکان مورد نظر شروع به برش زدن چمن می کنیم. اگر چمن مصنوعی تایلی باشد اندازه های آن استاندارد است. بر اساس اندازه ها و ابعاد، چمن را روی سطح پهن می کنیم و کار نصب را انجام می دهیم. در انواع دیگر مانند رولی و نواری و موکتی ابتدا چمن را پهن کرده و سپس با کاتر چمن را برش می زنیم. در فضاهای بزرگ با توجه به وسعت کار نیاز به برشکاری زیادی نیست فقط کافی است رول های چمن را کنار هم پهن کرد.
همسو و لب به لب کردن چمن ها
بعد از برشکاری چمن ها، تکه های برش زده را در یک سو و در جهت خاب چمن قرار می دهیم. چمن ها باید کاملا در کنار هم و به صورت مماس بر روی هم قرار بگیرند. بعد از کنار هم قرار دادن چمن با استفاده از نوار اتصال که در اندازه های استاندارد است چمن را نصب می کنیم برای این کار نوار اتصال را بین دو بخش چمن قرار داده و شروع به چسباندن چمن می کنیم. نوار اتصال که از دیگر محصولات سی سی گراس است در واقع پارچه ای ضد آب است که بین درزهای چمن قرار میگیرد و چسب دو جزئی روی آن ریخته می شود. سپس دو لبه چمن بر روی نوار اتصال چسبیده می شود. این کار باعث کیفیت بیشتر و استحکام بالاتر کار می شود. از نوار اتصال بیشتر در فضاهایی که خاکی و گلی هستند استفاده می شود و در فضاهای سخت احتیاجی به نوار اتصال نیست و می توان کار را مستقیما روی زمین نصب کرد. البته در فضاهایی که سنگ و سرامیک است می توان از نوار اتصال به منظور جلوگیری از چسب کاری سطح زیرین کار استفاده کرد.
چسب زدن و ثابت کردن کار
برای چسباندن چمن مصنوعی می توان از چسب دو جزئی چمن مصنوعی که از محصولات سی سی گراس است استفاده کرد. چسب دو جزئی چمن مصنوعی که جسب پی یو نیز نامیده می شود از دو جزء چسب و هاردنر تشکیل شده است و به دلیل استحکام بالا و قدرت چسبندگی زیاد باعث طول عمر بیشتر چمن می شود. بعد از چسب کاری لبه های اضافی کار را حذف می کنیم و اجازه می دهیم کار خشک شود. در برخی موارد با استفاده از میخ و پیچ به استحکام بیشتر کار کمک می کنیم.
نکات پایانی در نصب چمن مصنوعی
همانطور که گفته شد نصب چمن مصنوعی با توجه به کاربرد آن متفاوت است. چمن مصنوعی که برای زمین ورزشی و فوتبال به کار می رود در هنگام نصب به سلیس و گرانول لاستیکی احتیاج دارد. شن سلیس باعث استحکام الیاف چمن مصنوعی می شود. دارای دانه بندی های مختلف است که بیشترین کاربرد آن در زمین های فوتبال و ورزشی است. از آنجا که شن سلیس به استحکام و ایستایی الیاف کمک می کند در چمن مصنوعی ورزشی ضروری است علاوه بر آن به دفع آب نیز کمک شایانی می کند. از این محصول برای چمن مصنوعی تزئینی هم برای استحکام بیشتر می توان استفاده کرد اما در مورد فضاهایی مثل مهد کودک ها و اتاق بازی کودک به دلیل تماس مستقیم کودکان با آن توصیه نمی شود.
گرانول لاستیکی یا خرده لاستیک دانه هاس سیاه رنگی هستند که در چمن مصنوعی ورزشی بخصوص فوتبال استفاده می شود. این محصول به دوام و ماندگاری بیشتر الیاف، نرمی و انعطاف پذیری چمن کمک می کند. گرانول با ایجاد خاصیت ارتجاعی به کیفیت زمین و ضربه گیر بودن آن کمک می کند.
سی سی گراس بزرگترین و تنها تولید کننده چمن مصنوعی است که در زمینه تولید، بسته بندی و عرضه چمن مصنوعی ورزشی و تزئینی به طور عمده در ایران فعالیت می کند. دو محصول عمده این شرکت وندا و سانا که در اندازه های ۱۵ و ۲۵ میلیمتر و از جنس مونوفیلامنت هستند دارای طرح ها و رنگ های مختلف می باشند. این محصولات دارای انواع نواری، تایلی و رولی هستند و با توجه به کاربرد و سطح مورد نظر مراحل نصب خاص خود را دارند. چمن های تایلی این شرکت دارای اندازه های استاندارد است فقط کافی است ابعاد مکان مورد نظر مشخص شود بعد از خرید محصول متناسب با فضای مورد نظر کافیست کار را روی سطح پهن کرده و بخصوص برای فضای سخت نیاز به زیرسازی و چسب کاری نیست. در گذشته خرید و نصب چمن مصنوعی نواری پروسه سختی از قبیل انتخاب محصول متناسب با نیاز فضای مورد نظر را داشت و سپس تیم حرفه ای باید محصول را نصب و آماده اجرا می کرد. اما با عرضه محصولات بسته بندی سی سی گراس این مشکل حل شده است. چمن مصنوعی سی سی گراس طوری طراحی شده است که به سادگی قابل نصب است و دیگر به نصاب حرفه ای برای نصب احتیاج ندارد.